Изберете Страница

Всичко, което Apple представи на WWDCV 2023

Apple постави началото на изцяло нова категория устройства с първите си очила за смесена реалност Vision Pro. Компанията ги определя като “революционен пространствен компютър, който безпроблемно смесва дигитално съдържание с физическия свят”. Те разполагат с изцяло нова операционна система с триизмерен интерфейс, а преживяванията не са ограничени да размера на дисплея, тъй като можете да мащабирате приложенията и да ги поставяте където пожелаете.

Цялата предна част на устройството е от полирано стъкло, което плавно прелива в алуминиева рамка, а в горната част се намира Digital Crown, която ви позволява да определяте до колко ще се потопите в дадена среда. Батерията е външна и се прикрепя отстрани чрез магнитна връзка, рамката е от мек текстил и се огъва, за да пасне перфектно на лицето. Гъвкавите ремъци гарантират, че аудото ще остане близо до ушите ви, а лентата е триизмерно оплетена и осигурява дишане и разтягане.

Уникалният дисплей на устройството е с ултрависока разделителна способност с 23 милиона пиксела на два micro-OLED дисплея – повече от 4К за телевизор на всяко око. Vision Pro използва високоскоростни камери и пръстен от светодиоди, които проектират невидими светлинни модели върху очите на потребителя, за да проследяват погледа му. Очилата работят с два процесора- познатият М2 и изцяло новият R1, предназначен за обработка на сензорите в реално време.

Освен това Vision Pro има 12 камери, пет сензора и шест микрофона, които гарантират, че съдържанието се чувства така, сякаш се появява точно пред очите на потребителя в реално време. R1 предава нови изображения към дисплеите в рамките на 12 милисекунди, което е 8 пъти по-бързо от премигване на окото. Устройството е проектирано за целодневна употреба, когато е включено в мрежата и може да издържи до 2 часа с външната си високопроизводителна батерия.

Новата пространствена аудио система предлага два индивидуално усилени драйвера във всяка капсула и предоставя персонализирано пространствено аудио въз основа на собствената геометрия на главата и ухото на потребителя. Тя е проектирана да съпоставя звука от околната среда с проследяване на аудио лъчи. Освен управлението чрез очи, жестове и глас, устройството поддържа Magic Keyboard и Magic Trackpad.

Любопитна е функцията EyeSight, която показва очите на потребителя на околните хора. Очилата използват лещовиден OLED дисплей, за да покажат правилната перспектива на всеки, който гледа потребителя.

VisionOS е изцяло нова платформа за разработчиците, които ще могат да създават нови преживявания със своите приложения. като начало апликациите за iPhone и iPad работят във visionOS, за да осигурят повече възможности при старта на устройството, за което е предвиден изцяло нов App Store.

Лошата новина е, че цената на Vision Pro започва от 3499 долара. Очилата първоначално ще са налични  само в магазините на Apple в САЩ и ще се продават от началото на следващата година.

Компанията представи още и 15” MacBook Air, Mac Pro и Mac Studio. Първият наистина голям лаптоп за ежедневна употреба има същия чип М2 , MagSafe конектор и два Thunderbolt 4 порта като своя 13” аналог, но предлага 15.3” дисплей и по-дълъг 18-часов живот на батерията. Той е обявен за най-тънкия 15” лаптоп в света със своята дебелина от 1.14 см и е сравнително лек – малко под 1.5 кг. Цената му започва от 1299 долара, а продажбите започват от 13 юни.

Mac Pro използва чисто нова M2 Ultra система чипове. Той има същия дизайн като своя базира на Intel предшественик, но 24-ядреният CPU и 76-ядреният са до 3 пъти по-бързи. За съжаление няма да можете сами да надстроите RAM паметта, но 7 PCIe слота и 8 Thunderbolt 4 порта обещават достатъчно ъпгрейди за потребителите, които се нуждаят от производителност.

Mac Studio е просто ъпгрейд на миналогодишната компактна машина и се предлага в конфигурации M2 Max и M2 Ultra с HDMI порт с по-висока честотна лента, която поддържа до 8К резолюция и 240Hz честота на опресняване.

И двете машини ще се продават от 13 юни, като цената на обновения Mac Studio започва от 1999 долара, а на Mac Pro – от 6599 долара.

Софтуерът всъщност е основният акцент на WWDC, новата iOS 17 определено е платформата, която най-силно вълнува потребителите. Тя пристига с големи подобрения в комуникационните приложения на iPhone, по-лесно споделяне с AirDrop, по-интелигентно въвеждане на текст и нови приложения Journal и StandBy.

Новата версия на операционната система е фокусирана върху приложенията Phone, iMessage и FaceTime, които получават най-значимите подобрения. AirDrop пък предлага нови начини за споделяне чрез доближаване на устройствата.

Актуализацията носи персонализирани постери за контактите с възможност за избор между Memoji и снимки, нови цветове и шрифтове. Те ще са налични и за приложения от трети страни. Гласовата поща на живо пък дава на потребителите възможност да виждат транскрипция в реално време, докато обаждащият се оставя своето съобщение. FaceTime вече ще поддържа аудио и видео съобщения и нови реакции, които се активират чрез жестове.

Messages получава изцяло ново изживяване със стикери, нови емотикони и възможност за създаване на живи стикери от снимки. Всички те се намират в отделно чекмедже на клавиатурата за по-лесен достъп, а разширяващото се меню може да се достъпи с просто докосване, за да се покажат приложенията на iMessage. Търсенето е  още по-прецизно с новите филтри. Добавена е и нова стрелка, която показва до къде сте стигнали последно в разговора и се плъзга върху текстовите балончета. Когато изпращате аудио съобщения, те се транскрибират автоматично, за да могат да се прочетат в момента или да се изслушат по-късно. Има и нова опция Check In, за да уведомите отсрещната страна, че сте достигнали безопасно местоназначението си.

AirDrop и NameDrop правят споделянето по-лесно, независимо дали става въпрос за файл или информация за контакти, която се споделя чрез просто доближаване на телефоните или часовника. Със същия жест потребителите могат да споделят съдържание или да стартират Share Play за слушане на музика или гледане на филми между две устройства в непосредствена близост.

Autocorrect получава цялостна актуализация с преобразуващ езиков модел, най-съвременен модел за машинно обучение за предсказване на думи и подобряване на потребителското изживяване. Корекциите на ниво изречение вече откриват повече грешки и дават препоръки за предсказуем текст с цели думи или завършване на изречението.

Освен всичко това iOS 17 носи нов режим готовност с видима информация, предназначена да се гледа от разстояние докато телефонът се зарежда. Stand By идва с персонализация чрез уиджети, крисиви стилове, любими снимки и Smart Stacks, които извеждат правилния уиджет в точното време. Поддържа дейности на живо, Siri, входящи повиквания и по-големи известия и може да се изведе с докосване на екрана, а при iPhone 14 с Always-On Display е винаги наличен.

Journal е ново приложение, което помага на потребителите да отразяват деня си в дневник. С помощта на машинно обучение, устройствата могат да предоставят персонализирани предложения, които да ви вдъхновят да влезете в дневника. Те са интелигентно подбрани от скорошната активност, включително снимки, хора, места, тренировки и планирани известия.

Наред с всички тези големи промени, идват и стандартните актуализации за останалите вградени приложEния Safari, Health, Screen Time, Maps и др. iOS 17 ще е налична в бета версии до есента, когато ще пристигне официално, заедно с новите iPhone 15.

Apple Watch получава първия си голям ъпдейт с watchOS 10. Новата версия на операционната система включва Smart Stack от уиджети за таймер, подкаст и друго съдържание, което се достъпва чрез завъртане на дигиталната коронка. Ключови приложения като Activity и World Clock също получават повече функционалност, а велосипедистите ще оценят поддръжката на сензори за велосипеди, както и данните за пулса и мощността. За туристите е предвидено създаване на точки за спешни случаи, топографски карти, които включват търсене на пътеки и 3D точки. Има и нов интерактивен циферблат със Снупи.

Приложението Mindfulness вече включва проследяване на настроението и времето на открито, можете да гледате видео съобщения от FaceTime и да се присъединявате към групови чатове. Ако сте абонат на Fitness+ ще имате персонализирани графици за тренировки и медитация.

macOS Sonoma съответства на надстройките в iOS 17, но въвежда и няколко нови трика, като интерактивни уиджети за работния плот, които могат да се синхронизират с iPhone, настройка с наслагване на презентатор за видео разговори, реакции и подобрено споделяне на екрана. Safari добавя по-строги мерки срещу проследяването и уеб приложения в докинг станцията на macOS. Геймърите може да оценят приоритизирането на производителността на Game Mode като има дори и скрийнсейвър в стил Apple TV. Подобрена е и достъпността.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес. След повече от три месеца бета тестове, актуализацията ще е достъпна за iPhone Xr и по-нови модели и ще донесе множество нови функции и подобрения. StandBy StandBy е нов режим на екрана, който ви предоставя полезна информация,...

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Най-очакваните продукти, които Apple представи на своето есенно събитие Wonderlust снощи разбира се са четирите модела от серията iPhone 15. За съжаление, поне за мен, тръпката от представянето на новите продукти някак си вече не е същата, тъй като 99% от слуховете до...

Само цената на iPhone 15 Pro Max може да се увеличи тази година

Само цената на iPhone 15 Pro Max може да се увеличи тази година

Само цената на iPhone 15 Pro Max може да се увеличи тази година, твърди тайванската компания TrendForce на фона на предишни слухове за увеличение на цените на двата Pro модели в предстоящата серия. Според компанията, iPhone 15 Pro отново ще се продава за 999 долара в...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This