Вчера Apple проведе може би последното си медийно събитие за тази година, на което както и очаквахме, представи наследниците на MacBook Air, Mac mini и iPad Pro.

Новият MacBook Air ще зарадва феновете на марката с 13.3 инчов Retina дисплей и 4 милиона пиксела, много по-тънка рамката около екрана и подобрена сигурност осигурена от чипа Т2. За пръв път имаме и сензор за Touch ID, вграден в бутон на третото поколение Butterfly клавиатурата. Лаптопът разполага и с два USB-C порта и 3.5 мм жак за слушалки, поддръжка на Hey Siri и обновени, по-голям и още по-удобен удобен тракпад, както и по-мощни говорители. Осмото поколение Intel Core i5 му осигурява достатъчно бързина, а конфигурацията вече поддържа до 16 GB оперативна памет и 1.5ТВ SSD. Важно е да споменем и това, че по даднни на Apple, батерията издържа до 12 часа браузване в интернет.

Корпусът на новия MacBook Air е в три цвята и е изработен от 100% рециклиран алуминий, а размерите му са още по-компактни при теглото под 1 кг. Предварителните поръчки за лаптопа стартираха веднага след събитието, а по магазините ще можете да го откриете от 7 ноември, като стартовата цена на конфигурацията 8/128 GB е 1199 долара.

Потвърждавайкиза пореден път слуховете, на сцената се появи и новият Mac mini, който идва с обновен дизайн, напомнящ много Apple TV и разбира се свежи промени в хардуера – нов процесор, до 64 GB оперативна и до 2 ТВ вградена памет, Thunderbolt 3 портове, два USB-A, HDMI, аудио и Ethernet порт с опция до 10 Gbps. Той също вече е наличен за предварителни поръчки, като цената му започва от 799 долара, а в магазините ще можете да го закупите от 7 ноември, както и останалите нови устройства на компанията.

Най-очакваното устройство на вчерашното събитие, разбира се беше iPad Pro, който идва в два размера – 11 и 12.9 инча, с красив Liquid Retina дисплй му от край до край. Външните габарити на по-малкия модел са идентични с тези на 10.5 инчовия, а 12.9 инчовият е дори по-малък от своя предшественик. Двата таблета са и значително по-тънки – само 5.9 мм и идват с най-мощния 8 ядрен процесор на компанията – A12X Bionic, който осигурява до 35% по-висока скорост и AR графики с качеството на гейм конзола.

Тези от вас, които са следили слуховете преди това, няма да се изненадат да научат, че iPad Pro вече няма хоум бутон. За сметка на това обаче, таблетът вече разполага с TrueDepth камера, вградена в горната рамката, което му дава възможността да използва функцията Face ID дори и в пейзажен режим, но без наличието на противоречивия прорез в горната част на екранаБатерията му издържа до 10 часа в режим на работа, но за разлика от предходните модели вече ще я зареждате чраз USB-C порт, вместо чрез традиционния Lightning.

Като част от серията Pro, новите модели разбира се работят с Apple Pencil, второто поколение на който вече може да се прикрепя към корпуса на таблета, от където се и зарежда, а режимите му на работа се сменят с леко потупване. Компанията добави и нова интелигентна клавиатура , която също се прикрепва с магнити и може да работи под два ъгъла, в зависимост от това за какво ще използвате таблета.

iPad Pro 2018 идва в два цвята и с 64/256/512GB и 1ТВ вградена памет, като поръчките за него вече стартираха, а в магазините ще е наличен от 7 ноември.