Изберете Страница

Вашият Apple Watch може да предскаже заразяване с COVID-19

Apple Watch може да ви помогне да разберете, че сте се заразили с COVID-19, дори и ако нямате симптоми. Това ще стане благодарение на възможностите му за наблюдение на пулса.

Според CBS News, нови медицински проучвания са установили, че Apple Watch, както и други интелигентни часовници, могат да открият “фини промени в сърдечния ритъм на индивида”, които потенциално сочат зараза с коронавирус, дори и ако изглежда, че липсват симптоми към този момент.

Изследването е проведено от Mount Sinai Health и анализира способността на Apple Watch да оценява вариабилността на сърдечния ритъм, чрез измерване на интервалите между ударите на сърцето. Данните се базират на 297 здравни работници, носили устройството в продължение на пет месеца, от 29 април до 29 септември.

Учените заключват, че COVID-позитивните индивиди са склонни да показван малки вариации във времето между сардечните удари, в сравнение с тези, които не са заразени. Това позволява заболяването да се предскаже, преди да са се появили други симптоми. Най-важното може би е, че часовникът може да идентифицира и безсимптомните случаи, които потенциално са най-опасни за околните.

Друго проучване е проведено от Станфордския университет и в него освен Apple Watch, са участвали и други фитнес тракери от марки като Garmin и Fitbit. Резултатите му предполагат, че 81% от положителните за COVID-19 участници, са имали промени в сърдечната честота в покой до девет дни, преди да развият симптоми.

Експертите се надяват интелигентните часовници да изиграят жизненоважна роля за справянето с пандемията, а и с други заразни заболявания. Въпреки, че Apple все още не е въвела подходящ софтуер, който ще подпомогне потребителите да откриват симптомите на COVID-19 по-рано, тези които искат да следят цялостно здравословното си състояние, могат да се възползват от другите функции на часовника.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна iOS 16.1.2

Apple пусна iOS 16.1.2

Apple пусна iOS 16.1.2 с някои корекции на грешки и оптимизации. Според бележките към изданието, iOS 16.1.2 въвежда подобрена съвместимост с безжични оператори, заедно с оптимизация за Crash Detection за моделите iPhone 14 и 14 Pro. Оптимизирането на Crash Detection...

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max заради протести в основната фабрика на Foxconn в Китай. Според известния анализатор Минг-Чи Куо, доставките на устройствата ще са “значително по-ниски” през последното тримесечие на годината....

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата, произведен от Sony, който все още не е пуснат на пазара, твърдят последните слухове. Според доклад на Nikkei, Apple ще използва най-новия и съвременен сензор на Sony за предстоящата си серия iPhone 15. Той ще удвои сигнала...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This