Apple Watch може да ви помогне да разберете, че сте се заразили с COVID-19, дори и ако нямате симптоми. Това ще стане благодарение на възможностите му за наблюдение на пулса.

Според CBS News, нови медицински проучвания са установили, че Apple Watch, както и други интелигентни часовници, могат да открият “фини промени в сърдечния ритъм на индивида”, които потенциално сочат зараза с коронавирус, дори и ако изглежда, че липсват симптоми към този момент.

Изследването е проведено от Mount Sinai Health и анализира способността на Apple Watch да оценява вариабилността на сърдечния ритъм, чрез измерване на интервалите между ударите на сърцето. Данните се базират на 297 здравни работници, носили устройството в продължение на пет месеца, от 29 април до 29 септември.

Учените заключват, че COVID-позитивните индивиди са склонни да показван малки вариации във времето между сардечните удари, в сравнение с тези, които не са заразени. Това позволява заболяването да се предскаже, преди да са се появили други симптоми. Най-важното може би е, че часовникът може да идентифицира и безсимптомните случаи, които потенциално са най-опасни за околните.

Друго проучване е проведено от Станфордския университет и в него освен Apple Watch, са участвали и други фитнес тракери от марки като Garmin и Fitbit. Резултатите му предполагат, че 81% от положителните за COVID-19 участници, са имали промени в сърдечната честота в покой до девет дни, преди да развият симптоми.

Експертите се надяват интелигентните часовници да изиграят жизненоважна роля за справянето с пандемията, а и с други заразни заболявания. Въпреки, че Apple все още не е въвела подходящ софтуер, който ще подпомогне потребителите да откриват симптомите на COVID-19 по-рано, тези които искат да следят цялостно здравословното си състояние, могат да се възползват от другите функции на часовника.