Изберете Страница

Вашият Apple Watch може да предскаже заразяване с COVID-19

Apple Watch може да ви помогне да разберете, че сте се заразили с COVID-19, дори и ако нямате симптоми. Това ще стане благодарение на възможностите му за наблюдение на пулса.

Според CBS News, нови медицински проучвания са установили, че Apple Watch, както и други интелигентни часовници, могат да открият “фини промени в сърдечния ритъм на индивида”, които потенциално сочат зараза с коронавирус, дори и ако изглежда, че липсват симптоми към този момент.

Изследването е проведено от Mount Sinai Health и анализира способността на Apple Watch да оценява вариабилността на сърдечния ритъм, чрез измерване на интервалите между ударите на сърцето. Данните се базират на 297 здравни работници, носили устройството в продължение на пет месеца, от 29 април до 29 септември.

Учените заключват, че COVID-позитивните индивиди са склонни да показван малки вариации във времето между сардечните удари, в сравнение с тези, които не са заразени. Това позволява заболяването да се предскаже, преди да са се появили други симптоми. Най-важното може би е, че часовникът може да идентифицира и безсимптомните случаи, които потенциално са най-опасни за околните.

Друго проучване е проведено от Станфордския университет и в него освен Apple Watch, са участвали и други фитнес тракери от марки като Garmin и Fitbit. Резултатите му предполагат, че 81% от положителните за COVID-19 участници, са имали промени в сърдечната честота в покой до девет дни, преди да развият симптоми.

Експертите се надяват интелигентните часовници да изиграят жизненоважна роля за справянето с пандемията, а и с други заразни заболявания. Въпреки, че Apple все още не е въвела подходящ софтуер, който ще подпомогне потребителите да откриват симптомите на COVID-19 по-рано, тези които искат да следят цялостно здравословното си състояние, могат да се възползват от другите функции на часовника.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Без да губи ценно време, Apple вече пусна iOS 16.5 Beta 1 за разработчици вчера. С тази версия компанията се съсредоточава върху подобряване на функционалността на Siri и предлага нова функция Screen Recording с гласовия асистент. Вече можете да кажете “Hey Siri,...

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 14 пристигна с поддръжка на eSIM, продължавайки традицията, въведена с iPhone Xs през 2018 година. За пръв път обаче Apple пусна моделите без физически слот за SIM карта в САЩ. Сега слуховете сочат, че гигантът планира да разшири тази си инициатива в...

iOS 16.4  ще добави някои нови функции

iOS 16.4 ще добави някои нови функции

След почти 6 седмици бета тестове, се очаква iOS 16.4 да бъде пусната официално тази седмица, за да добави някои нови функции за iPhone 8 и по-новите модели. С актуализацията ще пристигнат нови емотикони, въведени с Unicode 15.0, сред които треперещо лице, сърце в три...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This