Изберете Страница

Вашият Apple Watch може да предскаже заразяване с COVID-19

Apple Watch може да ви помогне да разберете, че сте се заразили с COVID-19, дори и ако нямате симптоми. Това ще стане благодарение на възможностите му за наблюдение на пулса.

Според CBS News, нови медицински проучвания са установили, че Apple Watch, както и други интелигентни часовници, могат да открият “фини промени в сърдечния ритъм на индивида”, които потенциално сочат зараза с коронавирус, дори и ако изглежда, че липсват симптоми към този момент.

Изследването е проведено от Mount Sinai Health и анализира способността на Apple Watch да оценява вариабилността на сърдечния ритъм, чрез измерване на интервалите между ударите на сърцето. Данните се базират на 297 здравни работници, носили устройството в продължение на пет месеца, от 29 април до 29 септември.

Учените заключват, че COVID-позитивните индивиди са склонни да показван малки вариации във времето между сардечните удари, в сравнение с тези, които не са заразени. Това позволява заболяването да се предскаже, преди да са се появили други симптоми. Най-важното може би е, че часовникът може да идентифицира и безсимптомните случаи, които потенциално са най-опасни за околните.

Друго проучване е проведено от Станфордския университет и в него освен Apple Watch, са участвали и други фитнес тракери от марки като Garmin и Fitbit. Резултатите му предполагат, че 81% от положителните за COVID-19 участници, са имали промени в сърдечната честота в покой до девет дни, преди да развият симптоми.

Експертите се надяват интелигентните часовници да изиграят жизненоважна роля за справянето с пандемията, а и с други заразни заболявания. Въпреки, че Apple все още не е въвела подходящ софтуер, който ще подпомогне потребителите да откриват симптомите на COVID-19 по-рано, тези които искат да следят цялостно здравословното си състояние, могат да се възползват от другите функции на часовника.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

С наближаване на премиерата на iPhone 14, слуховете за новите мадели стават все повече и повече. Последните визират цената им и твърдят, че тя може да започва от 799 долара. Информацията пристига с любезното съдействие на корейския блог Naver и сочи, че iPhone 14 ще...

Apple може да пусне iPadOS 16 месец след iOS 16

Apple може да пусне iPadOS 16 месец след iOS 16

Откакто Apple създаде iPadOS, актуализациите на софтуера за таблети излизаха заедно с тези за iPhone, това обаче може да се промени следващия месец, твърди Bloomberg. Apple планира да отложи пускането на iPadOS 16 с около месец, в сравнение с iOS 16, която ще излезе...

Разликите между iPhone 14 и 14 Pro се задълбочават

Разликите между iPhone 14 и 14 Pro се задълбочават

Разликите между iPhone 14 и 14 Pro се задълбочават – Pro моделите ще имат и по-добър OLED панел, твърдят последните слухове. Samsung Display ще използва по-усъвършенствани материали за панелите на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max, пише The Elec. Samsung ще използва...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This