Изберете Страница

Бивш инженер на Apple обясни защо първият iPhone нямаше функция copy/paste

Може би си спомняте, че първият iPhone, който дебютира през 2007 година, всъщност нямаше функция за копиране и поставяне. Сега Кен Косиенда, бивш инженер на компанията, най-сетне обясни защо.

Косиенда се присъединява към Apple през 2001 година и е ключов инженер в екипа, който разработва първия iPhone. Според него накратко отговорът на въпроса защо той няма copy/paste функция е “защото екипът нямаше време да го направи както трябва”.


Инженерът обяснява, че е бил зает с работата по клавиатурата на устройството, автоматичното коригиране и функционалността на текста, а в крайна сметка функцията за копиране и поставяне е трябвало да се разработи някъде след дебюта на iPhone. Освен това Косиенда добавя, че “лупата за уголемяване на текста”, който се появява при поставяне на пръста върху него, е била негова идея.

Друга подробност, споделена от инженера е свързана с текстовата система на първия iPhone – WebKit е захранвал целия редактируем стилизиран текст. “Системата имаше малки уеб страници, разпръснати тук-там. Всеки многоредов UITextView беше самостоятелна уеб страница”, добавя Косиенда, посочвайки, че е бил добре подготвен за тази задача, тъй като е добавил редактиране на текст към WebKit между 2003 и 2005 година.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

34-тата световна конференция на разработчиците WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни, съобщи Apple. В по-голямата си част тя ще е онлайн и ще е безплатна за всички разработчици, но компанията планира целодневно специално събитие за избрани разработчици и студенти,...

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Без да губи ценно време, Apple вече пусна iOS 16.5 Beta 1 за разработчици вчера. С тази версия компанията се съсредоточава върху подобряване на функционалността на Siri и предлага нова функция Screen Recording с гласовия асистент. Вече можете да кажете “Hey Siri,...

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 14 пристигна с поддръжка на eSIM, продължавайки традицията, въведена с iPhone Xs през 2018 година. За пръв път обаче Apple пусна моделите без физически слот за SIM карта в САЩ. Сега слуховете сочат, че гигантът планира да разшири тази си инициатива в...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This