Изберете страница

Бивш инженер на Apple обясни защо първият iPhone нямаше функция copy/paste

Може би си спомняте, че първият iPhone, който дебютира през 2007 година, всъщност нямаше функция за копиране и поставяне. Сега Кен Косиенда, бивш инженер на компанията, най-сетне обясни защо.

Косиенда се присъединява към Apple през 2001 година и е ключов инженер в екипа, който разработва първия iPhone. Според него накратко отговорът на въпроса защо той няма copy/paste функция е “защото екипът нямаше време да го направи както трябва”.


Инженерът обяснява, че е бил зает с работата по клавиатурата на устройството, автоматичното коригиране и функционалността на текста, а в крайна сметка функцията за копиране и поставяне е трябвало да се разработи някъде след дебюта на iPhone. Освен това Косиенда добавя, че “лупата за уголемяване на текста”, който се появява при поставяне на пръста върху него, е била негова идея.

Друга подробност, споделена от инженера е свързана с текстовата система на първия iPhone – WebKit е захранвал целия редактируем стилизиран текст. “Системата имаше малки уеб страници, разпръснати тук-там. Всеки многоредов UITextView беше самостоятелна уеб страница”, добавя Косиенда, посочвайки, че е бил добре подготвен за тази задача, тъй като е добавил редактиране на текст към WebKit между 2003 и 2005 година.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This