Изберете Страница

Бивш инженер на Apple обясни защо първият iPhone нямаше функция copy/paste

Може би си спомняте, че първият iPhone, който дебютира през 2007 година, всъщност нямаше функция за копиране и поставяне. Сега Кен Косиенда, бивш инженер на компанията, най-сетне обясни защо.

Косиенда се присъединява към Apple през 2001 година и е ключов инженер в екипа, който разработва първия iPhone. Според него накратко отговорът на въпроса защо той няма copy/paste функция е “защото екипът нямаше време да го направи както трябва”.


Инженерът обяснява, че е бил зает с работата по клавиатурата на устройството, автоматичното коригиране и функционалността на текста, а в крайна сметка функцията за копиране и поставяне е трябвало да се разработи някъде след дебюта на iPhone. Освен това Косиенда добавя, че “лупата за уголемяване на текста”, който се появява при поставяне на пръста върху него, е била негова идея.

Друга подробност, споделена от инженера е свързана с текстовата система на първия iPhone – WebKit е захранвал целия редактируем стилизиран текст. “Системата имаше малки уеб страници, разпръснати тук-там. Всеки многоредов UITextView беше самостоятелна уеб страница”, добавя Косиенда, посочвайки, че е бил добре подготвен за тази задача, тъй като е добавил редактиране на текст към WebKit между 2003 и 2005 година.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Съоснователят на Apple и бивш главен изпълнителен директор Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата, обяви Белият дом. Това е най-високото гражданско отличие на САЩ, връчвано на лица, “с изключителен принос за просперитета, ценностите...

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем, гласят последните слухове. Компанията имаше нестабилни отношения с Qualcomm, която беше единственият доставчик на 5G чипове, след като Intel се оттегли. Всъщност Apple закупи модемното...

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

На 29 юни 2007 година дълги опашки нетърпеливи потребители се наредиха пред магазините на Apple, нетърпеливи да се докоснат до първия iPhone. Оттогава светът не е същият! Всъщност устройството беше представено на 9 януари 2007 година, но на доставчиците бяха нужни...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This