Apple разследва мащабна измама с участието на мениджъри на Foxconn, които в продължение на три години са продавали iPhone, сглобени от дефектни части, съобщава Taiwan News.

Става въпрос за няколко висшестоящи служители на компанията, които вместо да унищожават бракуваните части и устройства, ги продавали на престъпна група, която сглобявала цели устройства и ги препродавала на тайвански бизнесмени като нови. За три години служителите са спечелили от злоупотребите си около 43 милиона долара. Измамата била разкрита след анонимен имейл до Тим Кук, благодарение на което Apple започнала вътрешно разследване на 18 декември.

Foxconn не коментира злоупотребата, но бившият директор на компанията, Тери Го заяви, че в компания са над милион служители е възможно да се случат “неразумни неща” с участието на малка част от тях.

Всъщност iPhone е обект на множество измами. По-рано миналата година, двама китайски студенти измамиха Apple с близо милион долара, внасяйки нефункционални, фалшиви устройства за подмяна по гаранция. Почти идентична измама на стойност 6 милиона долара беше разкрита по-късно миналата година, а най-мащабната злоупотреба с кражба на iPhone, струваше на гиганта 19 милиона долара.