Изберете страница

iOS 15 вече е налична – какво ново?

С iOS 15 тази година Apple се фокусира върху актуализации на качеството на живот, както и върху нови функции за собствените си приложения. Резултатът е стабилна актуализация, която няма да бъде спорна. Някои хора ще се възползват от новата функция Focus и ще отделят много време за персонализиране на телефона си, за да го направят възможно най-уникален и личен. Други просто ще я пропуснат или отхвърлят, заедно с други нови функции.

Всъщност тази година актуализацията е малко по-различна, защото не е нужно да ъпдейтвате до iOS 15, ако се чувствате добре с iOS 14. Apple няма да ви принуди да го направите и все пак ще получавате корекции за сигурност.

Фокусирайки се върху вас, вместо върху телефона, една от най-големите промени в iOS 15 е възможността да промените фокуса си от контролния панел. Това е изненадващо мощна функция с много опции и промени. Освен това тя е и една от най-интересните в iOS 15. Вероятно прекарвате много време с телефона си и вашето устройство изисква от вас много внимание. С тази нова функция балансът се обръща и ви връща контрола.

Потребителите, които използват Do Not Disturb вече са запознати с идеята, че можете да заглушите известията, когато не искате да ви безпокоят. Сега можете да продължите да го правите, използвайки иконката с луничка и не е нужно да променяте нищо, но можете да създадете и допълнителни фокуси. Apple е задала по подразбиране няколко такива – работа, сън, шофиране, фитнес, игри, внимание, лично и четене. Всеки от тях е персонализиран според вашите нужди и можете да създавате свои собствени от нулата.

Като включите конкретен фокус, той по принцип блокира известията. След това можете да добавяте хора и приложения, така че известията от тях да продължат да идват. Разработчиците на приложения могат също да отбележат известие като чувствително към времето, така че то винаги да преминава. Надяваме се те да не злоупотребяват с тази опция.

Има още три настройки, които можете да активирате. Първо, по желание можете да споделите, че известията ви понастоящем се заглушават в Messages и съвместими приложения на трети страни. Второ, можете напълно да скриете страниците на началния екран. Трето, можете да скриете известията от заключения екран и баджове на приложения.

Фокусът става особено интересен, когато осъзнаете, че можете да комбинирате конкретни фокуси с функции за автоматизация. Например, можете автоматично да включите “сън” през нощта и “работа”, когато пристигнете на работното си място. Задълбочените потребители ще се забавляват много, като настроят фокус и го сдвоят с пряк път. Например, можете да използвате преки пътища, за да отворите приложението Часовник, когато включите режим на заспиване. Общо взето функцията Focus предлага много дълбочина и интересни комбинации и може да се персонализира почти неограничено.

С iOS 15 Apple подобри почти всички свои приложения по подразбиране. Някои допълнения определено са удобни, други са малко противоречиви. Да започнем с дизайна на Safari, който изобщо не прилича на видяното на WWDC през юни. Компанията се е вслушала в обратната връзка и е променила потребителския интерфейс на своя браузър.

По подразбиране адресната лента вече е в долната част на екрана, точно над ред бутони, които ви позволяват да отваряте отметки, да споделяте текущата страница или да отидете на предишната. Ако не искате да е така, можете да я преместите обратно в горната част на екрана. Освен това Safari вече поддържа традиционни уеб разширения. Ще бъде интересно да видим дали такива за Chrome в крайна сметка ще пристигнат и за браузъра на Apple. Друга приятна функция е възможността да създавате групи раздели и да намирате групите се на друго устройство.

FaceTime вече се превръща в универсален сектор за видоконференции. Можете да създавате връзки и да ги споделяте с приятели и да ги добавяте към покани в календара. За пръв път хората, които не притежават устройство на Apple, ще могат да се присъединяват към обаждания FaceTime от уеб браузър. Има и нов изглед тип мрежа. За съжаление голямата нова функция за FaceTime, SharePlay, която ви позволява да синхронизирате възпроизвеждането на аудио и видео с приятели, ще бъде пусната по-късно тази есен.

Приложението Weather също е преработено. Сега е пълно с много повече информация, като карта на валежи, известия за такива, известия за валежи в следващ час и нов UV индес. Така то се превръща в солидна алтернатива на метеорологичните предложения от трети страни.

Съобщенията вече са по-добре интегрирани с други приложения на Apple. Всеки път, когато някой ви изпрати статия, фотоалбум, подкаст или песен, ще видите тези препоръки в останалите апликации на компанията – Apple News, Photos, Apple Podcasts, Apple Music и др.

Apple Maps продължава да се усъвършенства, особено ако живеете в Сан Франциско. Сега приложението вече става солидна алтернатива на Google Maps. Някои градове, като Сан Франциско, Лос Анджелис, Ню Йорк и Лондон, получават нови подробни карти с 3D сгради, автобусни ленти, тротоари и др. Усещането е като навигация в игра. Приложението е преработено и с нови карти с места, нов интерфейс за шофиране и настройки.

Photos също получава куп подобрения. Всяка година компанията усъвършенства Memories и сега вече има повече информация, ако плъзнете и върху снимката, като например използвана скорост на затвора и обектив. Най-голямата промяна е във вашата библиотека с фотоси, където вече можете да търсите в снимка. iOS сканира вашите снимки, за да намери текст и да го запази за търсене в Spotlight. По същия начин можете да насочите камерата си към текст и да изберете част от него. Това е изключително удобно, ако търсите адрес на ресторант в менюто например и искате да го споделите с приятел, или ако пътувате и искате да преведете текст.

Освен всичко това има много промени в новата операционна система на Apple, които я правят по-добра от предходната. Ако имате съвмести домашен или хотелски ключ, или лична карта, можете да ги добъвите във Wallet. Можете да споделите някои здравни данни с друг, което е полезно, ако живеете далеч от близките си или искате да уведомите лекаря си. Ако плащате за iCloud, сега сте потребител на iCloud+. В допълнение към съхранението получавате допълнтелни функции: iCloud Private Reley, която се предлага като бета и ви позволява да сърфирате в мрежата с повишена поверителност и Hide My Email, която дава възможност за генериране на имейл адреси, за да създавате акаунти в мрежата. По същия начин, ако вашето семейство използва iCloud за своите имейл адреси, можете да настроите лично име на домейн и да го добавите в iCloud.

iOS използва разпознаване на реч на устройството, което означава, че можете да диктувате текст много по-бързо, но това не е всичко. Системата обработва директно някои заявки на Siri на вашето устройство, което означава, че можете да стартирате таймер, да настроите аларма или да промените музиката незабавно. Имате възможност да добавите контакт, в случай, че излезете от акаунта си в iCloud. Това е важно, за да убедите повече хора да използват двуфакторното удостоверяване. Говорейки за него, вграденият мениджър на пароли на Apple, наречен Passwords, вече може да записва 2FA подробности и автоматично да ги попълва в полета. Работи почти като 1Password. Можете да настроите и наследствено лице за вашия Apple ID, в случай на смърт, което осигурява достъп до устройството. Apple добавя тагове към напомняния и бележки и можете да споменавате хора в Notes.

Както виждате списъкът на промените в iOS 15 е доста обширен, но единствено от вас зависи дали ще решите да актуализирате телефона си до iOS 15.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This