Изберете страница

Кой е поредния доставчик, засегнат от плановете на Apple?

iPhone 8 безспорно е сладка хапка за доставчиците на компоненти, които живеят и умират за поръчките на Apple. Очаква се устройството да включва куп нови функции, които изискват специален хардуер и именно това обуславя евентуалното му закъснение на пазара, но изглежда гигантът от Купертино се оглежда за нови доставчици и това е причината още един такъв да се присъедини към списъка.

Според Bloomberg, Bosch ще произвежда някои от сензорите за движение за iPhone, което означава, че InvenSense ще изгуби изключителноте си права за този тип доставки. Така компанията ще се присъедини към дългия списък доставчици, чиито приходи могат да бъдат сериозно засегнати от плановете на Apple, след като Imagination обяви, че компанията ще пусне свой собствен графичен чип в рамките на две години, а друг доклад твърди, че гигантът разработва и чип за управление на консумацията на батерията.

Bosch ще доставя половината от сензорите за движение, от които Apple се нуждае за тазгодишните си модели iPhone, а останалата част е за InvenSense, която е единствения производител на такива части за iPhone 6 и iPhone 7. Както може би знаете, Bosch вече произвежда биометричните сензори за текущите модели на гиганта.

Всъщност Apple често използва няколко доставчика за един и същ компонент, за да поддържа ниски доставни цени и да се подсигури при евентуални порблеми на някоя от компаниите, но има и някои изключения в това правило, като например TSMC, за която се смята, че държи монопола върху процесорите А10 на iPhone7, а според спекулациите може би и върху тези за тазгодишните модели на гиганта.

Сензорите за движение включват жироскоп и екселерометър и са от решаващо значение за всеки смартфон, включително и iPhone. Те му позволяват да определи как потребителя си взаимодейства с устройството и приложенията, как държи телефона и подсигуряват мониторинга върху здравето му. InvenSense обаче предвиди този ход, а финансовият директор на компанията Марк Дентингер заяви по време на августовската конференция на инвеститорите, че макар и да е била доминираща, със занчителна разлика на върха на пазара на смартфони, компанията няма да задържи тази си позиция.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This