Изберете страница

Как да калибрираме батерията на iPhone?

С напредъка на технологиите все повече устройства изискват захранване, за да могат да функционират. Презареждащи се батерии вече има в часовници, гривни, безжични слушалки, че дори и в очила. Таблетите и смартфоните изискват повече енергия, което налага и изработването на по-качествени батерии, които да издържат повече и да имат повече цикли на зреждане.

В тази статия ще засегнем конкретно калибрирането на батерията при iPhone/iPod, но същият принцип може да се приложи и при батерията на вашия MacBook.

Нека да започнем с един мит, а именно: При първоначална покупка на устройство, то трябва да бъде зареждано 12 часа в електрическата мрежата.

Преди години телефоните идваха с Ni-Cd (никел-кадмий) батерии, които трябваше да се зареждат между 12 и 24ч. Това се налагаше, за да може всички клетки в тях да достигнат еднакви нива на заряд. В съвременните устройства обаче батериите са Li-ion (литиево-йонни) и зареждане от 12ч. не е нужно. Когато излизат от завода те са вече заредени, или да го кажем по-друг начин, вече са активирани и поради бавното им разреждане не е нужно да бъдат зареждани 12ч. преди употреба.

За да се разкрие пълният потенциал на една Li-ion батерия, е необходимо тя да мине между 3 и 5 цикъла (разреждане-зареждане). Но преди да ви кажем как става това, нека внесем още малко светлина по въпроса за батериите, които Apple използва в устройствата си.

Защо точно Li-ion батерии?

В сравнение със старите видове, литиево-йонните батерии тежат по-малко, издържат повече и се зареждат по-ефикасно, за да ни служат възможно най-дълго.

Зареждането им се разделя на два стадия. При първия, батерията се зарежда бързо до 80%, за да ви даде повече енергия за по-кратко време. При втория – тя се зарежда по-бавно, за да може животът й да бъде удължен.

Кога да зареждаме?

Зареждайте когато пожелаете! Не е нужно батерията да пада до 0%, за да я включите в зарядното. Всъщност те работят на цикли зареждане. Един пълен цикъл представлява разреждането на батерията, което е равно на 100% от нейния капацитет. Това не означава непременнo той да се завърши в един ден и на един път.

Пример: Да кажем, че сутрин се събудите и свалите телефона си от зарядното на 100%. През деня използвате 75% от пълния заряд и вечерта го сложите отново да се зареди до 100%. На следващата сутрин, след като ползвате 25% от батерията (75% първия ден + 25% втория ден = 100% от капацитета), вие завършвате един пълен цикъл. Понякога за него може да са ви нужни дори няколко дни.

Капацитетът на батерията постепенно намалява с всеки един цикъл на презареждане. Литиево-йонните батерии използвани в устройствата на Apple са проектирани да задържат до 80% от първоначалния си капацитет, дори след голям брой цикли на разреждане-зареждане.

Калибриране на батерията на iPhone и защо трябва да го правим поне веднъж в месеца!

Напоследък се забелязва един досаден проблем при много от iPhone потребителите. Устройството се изключва ненадейно, когато батерията показва 20% или повече. Причините за това могат да бъдат както хардуерни (в момента има програма за подмяна на батериите на малка част iPhone 6S произведени в периода септември-октормври 2015г.), така и софтуерни. Всъщност почти винаги този проблем е софтуерен и, ако ви се случи нещо подобно, значи е добре да калибрирате батерията.

За възможностите си (хардуерни и софтуерни), iPhone предлага доста прилична (аз лично бих казал страхотна) издръжливост на батерията. Аз имах подобен проблем с iPhone 6, но след второто калибриране нещата се оправиха. В момента съм с 6S и нямам повод за абсолютно никакви притеснения, но отново я калибрирам поне един път в месеца.

Но защо е нужно една батерията да бъде калибрирана?

Това я поддържа в добра форма (ако мога така да се изразя) и помага за точното отчитане на наличния заряд от софтуера. Винаги съм смятал, че този проблем (с изключването на устройството при големи процените на батерията) се дължи на некоректно показване на процентите от страна на самата операционна система.

Калибриране на батерията е добре да се прави веднъж в месеца или след всеки голям iOS ъпдейт.

По този начин движението на йони в батерията е постоянно, което гарантира адекватната и продължителна работа при максимални стойности, а iOS ще отчита по-коректно живота на батерията, максималния й капацитет и точното изписване на оставащите проценти.

Калибриране!

  1. Източете цялата батерия. Сигурно сте забелязали, че понякога 2% могат да изкарат няколко часа. Ако сте накрая и искате по-бързо да падне батерията, пуснете фенерчето, вдигнете яркоста на екарана и стриймвайте от You Tube.
  2. При възможност оставете устройството в това положение през нощта, за да може батерията да се изцеди максимално (доста често в нея има остатъчен заряди и за това като я пуснете тя светва веднага на 2-3%).
  3. Когато включите устройството то ще стартира автоматично. Съветът тук е да го изключите. Първо защото ще зареди много по-бързо и второ защото загряването няма да е такова, както когато е включено.
  4. Зареждайте поне 5 часа Така ще сте сигурни че вашата батерия се е заредина наистина до 100%.
  5. За да завърши калибрирането е необходимо да се направи това, което ние наричаме Hard Reset или само Reset.  Включете телефона и след като операционната система зареди, натиснете Power + Home бутон едновременно (Power + Volume Down при 7/7Plus) и задръжте докато не видите логото на Apple. След това пуснете и двата бутона и изчакайте да стартира отново.
  6. След като това се случи, го изключете от зарядното. Калибрирането е завършено.

Тези прости стъпки, в комбинация с пълните цикли на зареждане-разреждане на литиево-йонната батерията, ще ви осигурят по-добър живот и по-голяма издръжливост. Разбира се, методът не е магическо хапче, което да направи батерията ви като чисто нова. Ще дойде момент, в който просто ще трябва да я смените с нова, но се надявам съветите в статията да ви помогнат да отложите максимално дълго във времето тази операция.

Имайте предвид и друго: Състоянието на всяка батерия е различно при различните потребители. То зависи от включени/изключени настройки и начина по който се ползва самото устройство.

Винаги зареждайте с оригиналния (включен в комплекта) кабел, а ако поради някакви причини като скъсан/изгубен/изяден/наръфан/откраднат/използван за декорация или нямате достъп до него, купувайте качествени кабели (а не такива за 5лв.), който ще ви осигурят спокойствието, че няма да повредите устройството си.

Jacky Adamov

Jacky Adamov

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This