Изберете страница

Какво ново представи Apple на снощното си събитие?

Може би няма фен на марката, който снощи да не е гледал на живо голямото есенно събитие на компанията, което се проведе в новата конферентна зала Steve jobs Theater в Apple Park. За съжаление, като че ли не видяхме нищо ново, тъй като многобройните слухове и изтичания през последните месеци, просто бяха потвърдени официлно, с няколко конкретни цифри и сравнения. Най-силния момент беше в началото насъбитието, когато Тим Кук говори за покойния визионер и съосновател на компанията, Стив Джобс. Тогава цялата зала се смълча и всички като че ли настърхнахме, припомняйки си великата и харизматична личност на този, който промени света.

Apple Watch Series 3

След това започна основната част, като първото представено устройство беше Apple Watch Series 3. Тук нямаше никаква изненада – LTE възможности за определени региони и оператори и същия форм-фактор и размери, като предходните модели, подсилени с нов тъмен цвят скъпа керамична версия и няколко нови модела и цветови варианта каишки. За съжаление нашата страна не е сред тези, които ще получат възможността за използват часовника самостоятелно, тъй като това е въпрос на уговорка с операторите и ще е налично само в определени държави. Можем да отбележим, забележителния начин, по който компанията е успяла да вгради антената за мрежова връзка в самия екран, без да променя общия размер на часовника и възможността да носите навсякъде своята любима музика с Apple Music. Cellular версията ще се различава от обикновената по своята оцветена в ярко червено дигитална коронка и ще струва 399 долара, докато тази, която ние ще можем да използваме ще бъде с цена 329 долара. Часовникът ще е наличен за предварителни поръчки на 15 септември и ще се доставя след 22 септември.

Apple TV 4K

Тим Кук продължи презентацията си с новата Apple TV 4K, която както слуховете твърдяха и както подсказва самото име, ще разполага с 4К резолюция и HDR поддръжка. Това означава, че можете да го използвате с най-новите модели телевизори, за да се насладите на качествено видео съдържание, по-ярки снимки и като цяло по-добри визуални ефекти, но Apple TV 4K ще излезе едни гърди напред, предлагайки Dolby Vision и HDR 10 поддръжка за съвместимите 4К телевизори и екрани. Приложенията ще се оптимизират автоматично, когато се стриймват през Apple TV 4K, а цената на филмите с високо качество в iTunes, се запазва същата. Приемникът работи с новия A10 Fusion чип на Apple, което му осигурява по-качествен перформънс. Компанията демонстрира и новата игра на  Thatgame Company, Sky, която се контролира лесно с един пръст, чрез дистанционното на Apple TV и ще е налична тази зима. Освен това потребителите ще могат да се насладят на живо на спортни предавания и новини, за които ще получават известия, а приложението Apple TV ще достигне още 7 държави. Устройството ще струва 179 долара за 32 GB версия и 199 долара за тази с 64 GB памет и ще е налично за поръчки на 15 септември, а по магазините – на 22 септември.

iPhone 8/8 Plus

След това дойде и моментът, който всички очаквахме – презентацията на новото поколение iPhone, която започна с двата по-евтини модела iPhone 8 и iPhone 8 Plus, които са наследници на текущото поколение. Двата смартфона се отличават със стъклен дизайн и алуминиева рамка и ще се предлагат в три разцветки – Space Gray, Gold и Silver, като за целта компанията е използвала седемслоен процес на оцветяване за прецизен оттенък. Самият корпус е изработен от най-подсиленото стъкло, използвано някога в смартфон.

Като цяло двата модела са почти идентични като размер със своите предшественици, притежават Touch ID и стандартната рамка около екрана, имат сертификат IP 67 за водо и прахо устойчивост, а стерео високоговорителите им са с 25% по-мощни и имат повече баси. Голямата промяна е в дисплеите им, които са Retina HD с поддръжка на технологията True Tone, която автоматично настройва цветовете в зависимост от околното осветление за по-естествена картина.

iPhone 8 се задвижва от новия A11 Bionic чип на компанията, който разполага с шестядрен CPU с две ядра за производителност, които са с 25% по-бързи и четири ефикасни ядра, които са с 70% по-бързи от чипа А10 Fusion, който задвижва предишното поколение смартфони. Apple въвежда в новата си гама устройства и второ поколение контролери, което е в състояние да използва всичките 6 ядра по едно и също време, за да постигне до 70% повече производителност при многофункционални натоварвания. A11 Bionic има и триядрен GPU, който е с до 30% по-бърз от този в предните модели.

Като говорим за  камерата, тук имаме 12 мегапикселова задна камера за iPhone 8 и двойна отново 12 мегапикселова в по-големия модел. И двата смартфона притежват по-големи и по-бързи сензори, нов цветен фиртър и по-дълбоки пиксели. С новия процесор, обработката на изображенията е усъвършенствана и вече имаме широко заснемане на цветовете, по-бърз автофокус при слаба осветеност и по-добри HDR снимки. Quad LED True Tone светкавицата с функция Slow Sync, осигурява по-равномерни осветен фон и преден план при използване. Когато става въпрос за видео, камерата може да заснема 4К клипове до 60 кадъра в секунда и 1080 пиксела до 240 кадъра в секунда. Новият видео енкодер предлага анализ на изображението и движението в реално време за по-качествено видео.

iPhone 8 Plus идва и с нова функция Portrait Lightning, за режима Portrait Mode, която е предназначена да позволи на потребителите да добавят студийни ефекти към портретните си снимки.

Стъкленият корпус на двата нови модела осигурява поддръжката на Qi баирано индуктивно, безжично зареждане и те ще могат да се зареждат с помощта на много от вече наличните на пазара подложки с поддръжка на Qi. Компанията ще предложи и своя собствена подложка Air Power, която обаче няма да е налична преди следващата година.

iPhone 8/8 Plus ще се бъдат с 64/256 GB капацитет, а цената им ще започва от 699 долара за малкия и 799 долара за големия модел. Компанията ще приема предварителни поръчки от 15 септември, а по магазините двата смартфона ще се появят на 22 септември.

iPhone X

Да си дойдем на думата – всички чакахме с нетърпение кога Тим Кук ще обяви десетия юбилеен модел iPhone. Той, както твърдяха различни източници, ще се нарича iPhone X и ще се позиционира като водещо устройство в гамата, включвайки най-новите технологии, които по думите на Тим Кук, ще диктуват тенденциите при смартфоните през следващите 10 години.

iPhone X също е с изцяло стъклен корпус с нов 5.8 инчов OLED Super Retina дисплей от край до край, с минимални контури и заоблени ъгли, които се преливат в корпуса от стъкло и неръждаема стомана. Цветовете, в които ще се предлага са Space Gray и Silver, като и двата модела имат черна рамка около дисплея и сертификат IP67 за водо и прахо устойчивост. OLED дисплеят е първият в iPhone и ще предложи повече цветове в реално време, по-висок контраст, поддръжка на Dolby Vision и HDR 10 и True Tone.

“Повече от десетилетие работихме, за да създадем iPhone, който е изцяло дисплей и iPhone X е реализацията на тази идея“ каза Джони Айв, главен дизайнер на компанията. „С въвеждането на iPhone преди десет години, революционизирахме мобилния телефон с Multy-Touch, а iPhone X бележи нова ера, в която устройството изчезва в усещането за екран“.

Всъщност смартфонът има дисплей, подобен на този на 5.5 инчовия модел, но тялото му е по-близо до размера на iPhone 8 с височина 143.6 мм, широчина 70.9 мм и дебелина 7.7 мм. Стъкленият корпус е в основата на поддръжката на Qi базирана индуктивна функция за безжично зареждане, която ще позволи той да се зарежда с подложките на различни фирми, като Belkin и Mophie, както и със собствената AirPower на Apple, която може да зарежда едновременно телефон, слушалки и часовник, но тя няма да се появи на пазара преди следващата година.

Както вече научихме от последните изтичания, iPhone X няма хоум бутон и сензор за пръстови отпечатъци. За идентификация ще се използва новата система Face ID за лицево разпознаване, която пък е възможна благодарение на предната TrueDepth камера с точков проектор, инфрачервен сензор и илюминатор за осветление.

iPhone X използва по-бързия A11 Bionic чип и може да се обучи да картографира и разпознава лицето на потребителя, без значение от промяна в прическата, или поставянето на очила. Тази функция ще се използва както за отключването му, така и за потвърждаване на трансакции в Apple Pay и достъп до защитени приложения. Както и при Touch ID, данните за Face ID се съхраняват в защитен анклав и обработката им се извършва изцяло в самото устройство. В iCloud не се качват данни за лицевото разпознаване, поради съображения за сигурност. Face ID ще отключва вашия телефон само когато го погледнете и е внимателно проектирана, за да не може да бъде заблуден със снимка, като системата на Samsung, а според Тим Кук, това не може да се случи дори с порфесионално изработена сценична маска.

Предната TrueDepth камера е със 7 мегапикселов сензор, широко заснемане на цветовете, стабилизация и автофокус, точно управление на експонацията и поддържа режим Portrait, което дава възможност за много по-добри селфита. На задния панел имаме f/1.8 широкоъгълна камера, с f/2.4 телеобектив, които са оборудвани с нови цветни филтри, по-дълбоки пиксели и нов процесор за обработка, широко заснемане на цветовете, по-добри снимки на слаба осветеност и с по-висока разделителна способност. Тук е и новата Quad LED True Tone светкавицата, която предлага функция Slow Sinc за по-равномерни осветен фон. iPhone X предлага по-добра стабилизация, заснемане на 4К видео до 60 кадъра в секунда и 1080р до 240 кадъра в секунд, а новата функция за портретен режим Portrait Lightning позволява регулиране на осветлението в рамките на кадъра в реално време и драматични светлинни ефекти.

Двете камери на смартфона са проектирани да работят с добавена реалност и са калибрирани с нови жироскопи и акселерометри за по-точно проследяване на движението. Чипът A11 Bionic осигурява проследяване, разпознаване на сцени и впечатляващи графики за „най-доброто AR изживяване“.

Animoji

Предната камера има още една забавна функция, наречена Animoji, чрез която сами можете да генерирате анимирани емоджита, които записват вашите съобщения със собствения ви глас и ги предават със съответното изражение и мимики на получателя на съобщенията. Сензорите на камерата могат да анализира над 50 мускулни движения в различни области на лицето, за да имитират изражения, а Animoji ще бъдат предварително инсталирани в приложението iMessage на iPhone X.

Сигурно си задавате въпроса как ще работим с операционната система, без добрия стар хоум бутон? Компанията е помислила и за това – всичко ще става лесно и интуитивно, само с едно приплъзване нагоре от долната част на екрана, където имаме своеобразен док, подобен на този при iPad. Виртуалният асистент Siri може да бъде извикана освен с познатата ни фраза „Hey Siri“ и със задържане на бутона за включване и изключване, който от своя страна, може да се използва и за извършване на покупки с Apple Pay.

И накрая това, което със сигурност вълнува всички фенове – iPhone X ще се предлага в 64 и 256 GB варианти, като цената му започва от 999 долара, а предварителните поръчки ще започнат на 27 октомври, по магазините новият флагман ще се появи на 3 ноември. Остава само да разберем какви ще са цените и условията на нашите оператори, които сигурно ще го получат с втората вълна на разпространение, по някое време през октомври или ноември.

По време на събитието стана ясно и кога ще можем да свалим официалната версия на iOS 11 -това ще се случи на 19 септември, както обикновено в един и същ час за всички поддържани устройства на компанията, като тази година от списъка отпадат тези с 32 битов процесор.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This